Achterlichten

Achterlichten zorgen voor meer veiligheid op de weg, vooral in het donker. Deze bestaat o.a. uit: het achterlicht, het remlicht, het achteruitrijlicht, het mistachterlicht en de richtingaanwijzer.

Veiligheid
Gecombineerde achterlichten zorgen voor meer veiligheid in het verkeer. Wettelijke voorschriften zoals ECE of FMVSS 108 scheppen veiligheidsrelevante randvoorwaarden en definiëren een uniform signaalpatroon.

Functie
Combinatieachterlichten zijn een onderdeel van de voertuigverlichting. Ze omvatten de volgende lichten:

Achterlicht Combinatie achterlicht
Remlicht
Richtingaanwijzer
Achteruitrijlicht
Mistachterlicht
Het achterlicht, het remlicht en de richtingaanwijzer worden het meest gebruikt. Het achteruitrijlicht dient als signaal voor het achteruitrijden van een voertuig en het mistachterlicht als veiligheidsrelevante functie wanneer het zicht minder dan 50 meter bedraagt.

LED-TECHNOLOGIE VAN DE LICHTEN
Het achterlicht of stoplicht profiteert van de voordelen van de moderne LED-technologie (Light Emitting Diode). Daartoe behoort ook het veiligheidsrelevante snelle inschakelgedrag: Na het inschakelen brandt de LED onmiddellijk met volle lichtsterkte. Dit betekent dat het remsignaal sneller wordt herkend en dat eerder op een gevaarlijke situatie kan worden gereageerd. Ter vergelijking: een gloeilamp bereikt de volle lichtsterkte een fractie van een seconde later.

MERKSPECIFIEKE VERLICHTINGSSYSTEMEN
Gecombineerde achterlichten dragen bij tot het merktypische herkenningsbeeld van een voertuig. In dit verband wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de diverse mogelijkheden die LED’s in combinatie met optische systemen bieden. Deze zijn bedoeld om het voertuigontwerp te ondersteunen met een aantrekkelijke vormgeving. Om dergelijke verlichtingssystemen te ontwikkelen, werken ingenieurs en ontwerpers nauw samen bij de voorontwikkeling van de verlichting.

De technische vooruitgang maakt het mogelijk de wensen van de ontwerpers te verwezenlijken met betrekking tot de verlichting van grote oppervlakken, het creëren van handtekeningen en een grotere dieptewerking.

Bescherming van het milieu
Er zijn gecombineerde achterlichten die alleen leds als lichtbron gebruiken. Door hun lange levensduur en onderhoudsvrijheid levert de LED-lichttechnologie een positieve bijdrage tot de milieubescherming.

Waardebehoud
Met zijn lange levensduur, hoge betrouwbaarheid, kleine afmetingen en laag energieverbruik, vervangt LED steeds meer gloeilampen. LED-armaturen zijn zo goed als slijtage- en onderhoudsvrij en dragen zo aanzienlijk bij tot het behoud van de waarde van het voertuig.