van een autobedrijf

Koop van een autobedrijf

Aanschaf van een occasion kan een prima alternatief zijn voor het kopen van een nieuw model. De aanschafprijs ligt flink lager dan bij een nieuwe auto, er zijn betrouwbare BOVAG-verkooppunten en internet heeft het zoeken naar een tweedehands auto een stuk eenvoudiger gemaakt.

Koper moet onderzoeken

Een verkoper moet u over een auto belangrijke dingen vertellen die hij weet of had moeten weten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een kilometerstand: een professionele verkoper dient in te staan voor de stand op de teller. Aan de andere kant heeft u als koper de plicht een onderzoek te doen naar de staat van de auto. Een APK is daarvoor niet voldoende. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten bij een ander dan de verkoper. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven de auto te laten keuren en zelf bij de keuring aanwezig te zijn.

Afspraak is afspraak?

Een garage biedt een auto in een advertentie te koop aan. Het lijkt u wel wat. Waar moet u nu in het bijzonder op letten? Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat achteraf soms verschil van mening ontstaat over gemaakte afspraken. Het is dus verstandig om alle afspraken en toegezegde eigenschappen van de auto schriftelijk vast te leggen. Denk daarbij onder andere aan het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over garantie en nog uit te voeren reparaties of APK. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees hier dus voorzichtig mee.
Bij een BOVAG garage gelden voorwaarden van de BOVAG, en meestal wordt een BOVAG koopcontract gebruikt.

Gebreken

Als u een auto koopt bij een autobedrijf, dan mag u ervan uitgaan dat de verkoper deskundig is. U mag van de verkoper verwachten dat hij de auto goed heeft onderzocht en dat hij deskundig genoeg is om bestaande gebreken op te sporen. De verkoper moet u vóór het sluiten van de koopovereenkomst op de hoogte stellen van de juiste staat van de auto. De verkoper moet ook nagaan of de kilometerstand juist is.

Belangrijk!

  • Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets.
  • Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop pas definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd.
  • Auto’s van een bepaalde leeftijd moeten APK-goedgekeurd zijn. Is dat niet het geval, dan bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor en vraag naar het keuringsbewijs