van een particulier

Aanschaf van een occasion kan een prima alternatief zijn voor het kopen van een nieuw model. De aanschafprijs ligt flink lager dan bij een nieuwe auto en internet heeft het zoeken naar een tweedehandsauto een stuk eenvoudiger gemaakt. Maar bij de koop van een handelaar of een particulier is het oppassen geblazen.Een particulier biedt zijn auto in een advertentie te koop aan. Het lijkt u wel wat. Waar moet u nu in het bijzonder op letten? Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat achteraf soms verschil van mening ontstaat over gemaakte afspraken. Het is dus verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees hier dus voorzichtig mee.
Klik hieronder voor een voorbeeld (pdf) van een koopovereenkomst tussen particulieren.

Koopovereenkomst gebruikte auto (ANWB)

Gebreken

Bij een particuliere verkoper moet u er rekening mee houden dat de verkoper niet deskundig is. Dat is anders bij de koop van een autobedrijf, dan mag u wél verwachten dat de verkoper deskundig is. Ook de particuliere verkoper heeft een mededelingsplicht, dat betekent dat hij u vóór het sluiten van de koopovereenkomst op de hoogte moet stellen van alles wat hij van de auto weet.

Koper moet onderzoeken

Zeker bij een particuliere verkoper is dat essentieel om te weten wat voor vlees u in de kuip heeft.
Omdat een particuliere verkoper geen deskundige is, moet u als koper veel meer onderzoek doen voordat u de auto koopt. Als u als koper de auto onvoldoende onderzoekt, dan beperkt u uw juridische mogelijkheden bij problemen achteraf.
Vraag bijvoorbeeld een onderhoudsboekje om te zien of alle beurten wel tijdig zijn uitgevoerd, en controleer de kilometerstand van de auto. Kijk hiervoor op de pagina ‘kilometerstand’.

Een APK is niet voldoende om na te gaan of het een deugdelijke auto is. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven om de auto te laten keuren en zelf bij de keuring aanwezig te zijn.

Belangrijk!

  • Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets.
  • Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd.
  • Auto’s van drie jaar of ouder moeten APK-goedgekeurd zijn. Is dat niet het geval, dan bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor en vraag naar het keuringsbewijs.