Olie

Olie peilen en bijvullen

Maak er een gewoonte van om eens in de twee weken de olie te peilen. Peil de olie bij een koude motor. Veeg de peilstok voor het peilen eerst goed schoon. Tussen het minimum- en maximumniveau zit meestal een liter olie. Let bij het peilen niet alleen op het minimumniveau maar ook op het maximumniveau, want te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor. De olieafdichtingen krijgen dan te veel druk waardoor deze kunnen gaan lekken. In het instructieboekje staat welke olie u nodig heeft.
Mors geen olie op de motor in verband met brandgevaar. En waterslangen lossen op den duur op in olie.
Het waarschuwingslampje van de oliedruk kunt u controleren door het contact aan te zetten zonder te starten: het lampje moet nu branden. Na het starten moet dit lampje uitgaan.

Olielekkage

Om te zien waar de olielekkage vandaan komt kunt u een stuk karton of oude krant een nacht lang onder de motor leggen.
Het komt wel eens voor dat na het olie verversen de olieplug niet goed is nagetrokken en dat er zo de olielekkage is ontstaan.

Milieu

Afgedankte accu’s, banden , koelvloeistof en olie kunt u inleveren bij de chemocar van de gemeentereiniging. Ook garages verwerken dit afval tegen een geringe vergoeding.
Lekt uw auto onderweg olie, brandstof of een andere vloeistof, vang het dan onmiddellijk op en bel de Wegenwacht. De lekkage wordt zo mogelijk ter plaatse verholpen.
Rij uw auto door een wasstraat, dat is beter dan voor de stoep uw auto met de hand te wassen. Het water uit de wasstraat wordt opnieuw gebruikt en is daarom vriendelijker voor het milieu.