Veiligheid

Brand

Stop bij brand onmiddellijk, maar nooit bij een benzinepomp. Zet het contact vervolgens uit.
Houd een brandblusser paraat en ontgrendel voorzichtig de motorkap. Open hem echter niet want dit verergert de brand. Blus de brand door de spleet tussen de motorkap en de grille. Hou om veiligheidsredenen afstand. Een kleine blusser is vaak niet toereikend. Koop een goede blusser en laat hem jaarlijks controleren.
Gebruikt u uw blusser voor het blussen van een andere auto, laat dan uw naam en adres bij de eigenaar achter. De verzekering vergoedt deze blusser.

Veiligheid bij pech

Ga met pech onmiddellijk naar de vluchtstrook. Zet uw auto altijd zo ver mogelijk naar rechts, bij voorkeur in de berm. Zet daarna de alarmlichten aan.
Laat alle passagiers onmiddellijk de auto verlaten. Stap aan de rechterzijde uit en blijf achter de vangrail wachten op de Wegenwacht. Steek nooit de snelweg over, dat is levensgevaarlijk.
Zorg dat u in Italië, Spanje, Portugal en Oostenrijk een reflecterend veiligheidshesje in de auto heeft. Zulke vestjes zijn verplicht voor inwoners van deze landen, maar de ANWB adviseert ook vakantiegangers om ze te dragen bij pech of een ongeluk.

Ongeluk

Als u op de tegemoetkomende rijstrook een ongeluk ziet, minder geen vaart om te kijken. Achter u ontstaat dan een nieuwe file, of in het ergste geval een nieuwe aanrijding. Treft u als eerste een ongeluk aan, let dan eerst op het overige verkeer. Er kunnen zeer gevaarlijke verkeerssituaties ontslaan. Zet direct de alarmlichten aan. Zorg dat iedereen achter de vangrail komt. Bel 112. Is dat niet mogelijk, loop dan naar een praatpaal of zorg dat iemand daar naartoe gaat. Op de hectometerpaaltjes vindt u een pijltje richting dichtstbijzijnde praatpaal. Houd er rekening mee dat iemand die net een aanrijding heeft meegemaakt gedesoriënteerd is.

Sleep

Zet de alarmlichten aan, maar schakel deze even uit bij het richting geven.
Zet het contact aan, anders valt het stuur in het slot.
Houd uw voet alleen op de rem.
Rem als de sleepauto remt en zorg dat de sleepkabel strak blijft staan. Dan krijgt u geen schok bij het optrekken.
Na een paar keer remmen valt de rembekrachtiging weg. Dan moet u de rem harder intrappen.Veel auto’s hebben een los sleepoog, meestal opgeborgen bij het reservewiel. U moet dit oog schroeven in een daarvoor bestemd gat in de bumper, waar soms een dopje op zit. Probeer het eens uit, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.